| Użytkownik |
Amphicoelias fragillimus- prawda czy mit?
|
| Diplo |
Dodany dnia 01-01-2010 17:21
|

| Pożeracz planktonu
Data rejestracji: 16.11.09
|
|
Amphicoelias (amficelias- z greckiego amph: "po obu stronach"; oraz koilos: "wklęsłość", znaczenie nazwy dwuwklęsły) - to nazwa dwóch niepewnych gatunków zauropodów. Jeden z nich A. fragillimus był najprawdopodobniej największym zwierzęciem jakie kiedykolwiek istniało na Ziemi. Odkryto jedynie jego pojedynczy kręg, na podstawie którego przez wiele lat, ale również i obecnie, próbowano jak najdokładniej zrekonstruować stworzenie.
Z początku uważano, iż Amphicoelias fragillimus osiągał niewiarygodne rozmiary- do 60 m długości oraz do 150 t wagi (Paul, 1994)! Ken Carpenter zaprzeczył jednak tej tezie i obalił ją przedstawiając wyniki swoich obliczeń oraz porównując je z Diplodocus. Według Carpentera diplodokoid ten osiągał przeciętną długość 40-48 m. Maksymalna mogła wynieść nawet 58 m. Waga amficeliasa wahała się natomiast od 80 do 100 t, a maksymalnie mogła wynieść 122 t. W 2006 roku ten sam badacz wysunął hipoteże, iż domniemane największe zwierzę wszech czasów to jedynie wymysł Cope ,a który (jak wiadomo) rywalizował wraz ze swoim rodakiem O. Marshem w słynnej walce o kości. Carpenter zaobserwował również, że skamieniały kręg należący rzekomo do A. fragillimus ma nieodpowiednie kształty, a niektóre jego fragmenty są nieproporcjonalne do reszty. Zasugerował więc, że kręg ten zrodził się w głowie paleontologa, który później go naszkicował (lub też zlecił to zrobić). To tłumaczyłoby tajemnicze zaginięcie skamieniałości, której mogło nie być.
Czy ten olbrzymi zauropod mógł istnieć naprawdę? Czy jego rozmiary pozwalałyby mu swobodnie stąpać po ziemi? Ile w takim razie mógł zjadać roślin dziennie, jeżeli o kilka razy mniejszy od niego diplodok zjadał przeciętnie tonę paproci na dobę?
Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat...
Edytowane przez Diplo dnia 01-01-2010 17:23 |
|
|
|
| T-rex |
Dodany dnia 03-01-2010 18:27
|

| Przeżuwacz paproci
Data rejestracji: 07.11.09
|
|
Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się czy to zwierzę w ogólę istniało. |
|
|
|
| Amphicoelias |
Dodany dnia 03-05-2010 19:57
|
| Pożeracz planktonu
Data rejestracji: 03.05.10
|
|
No według mnie istnieje http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2010/01/biggest_sauropod_ever_part_ii.php
Ten link podał mi ekspert,admin na forum dinozaury.com! gdy go spytałem czy Amphicoelias fragillimus istnieje nie czytałem tego całego bo google tłumacz najlepiej tego nie przetłumaczył. |
|
|